Stresul și diabetul
Gestionarea diabetului este un proces care durează toată viața. Acest lucru poate adăuga stres în viața de zi cu zi. Stresul poate fi o barieră majoră în calea unui control eficient al glicemiei. Hormonii de stres din corpul dumneavoastră pot afecta în mod direct nivelul de glucoză. Dacă experimentați stresul sau vă simțiți amenințat, corpul dumneavoastră reacționează. Acest lucru se numește răspuns de luptă sau de fugă. Acest răspuns vă crește nivelul de hormoni și face ca celulele nervoase să se activeze.
În timpul acestui răspuns, corpul dumneavoastră eliberează adrenalină și cortizol în sânge, iar ritmul respirației crește. Corpul dumneavoastră direcționează sângele către mușchi și membre, permițându-vă să faceți față situației. Este posibil ca organismul dumneavoastră să nu fie capabil să proceseze glucoza eliberată de celulele nervoase funcționale dacă aveți diabet. Dacă nu puteți transforma glucoza în energie, aceasta se acumulează în fluxul sanguin. Acest lucru face ca nivelul glucozei să crească.
Stresul constant al problemelor de glicemie pe termen lung vă poate epuiza și mental și fizic. Acest lucru poate îngreuna controlul diabetului dumneavoastră.
Cum pot diferite tipuri de stres să vă afecteze diabetul?
Stresul poate afecta oamenii în mod diferit. Tipul de stres pe care îl resimțiți poate afecta, de asemenea, răspunsul fizic al organismului dumneavoastră.
Atunci când persoanele cu diabet de tip 2 sunt supuse unui stres mental, ele experimentează de obicei o creștere a nivelului de glucoză din sânge. Persoanele cu diabet de tip 1 pot avea un răspuns mai variat. Acest lucru înseamnă că acestea pot experimenta o creștere sau o scădere a nivelului de glucoză din sânge.
Atunci când sunteți supuși unui stres fizic, glicemia poate, de asemenea, să crească. Acest lucru se poate întâmpla atunci când sunteți bolnav sau rănit și poate afecta persoanele cu diabet de tip 1 sau de tip 2.
Cum puteți determina dacă stresul mental vă afectează nivelul de glucoză?
Urmărirea unor informații suplimentare, cum ar fi data și ceea ce făceați în momentul în care ați devenit stresat, vă poate ajuta să determinați factorii declanșatori specifici. De exemplu, sunteți cel mai stresat luni dimineața? Dacă da, acum știți cum să luați măsuri speciale luni dimineața pentru a vă reduce stresul și pentru a vă menține glicemia sub control.
Puteți determina dacă acest lucru vi se întâmplă și dumneavoastră urmărindu-vă nivelul de stres și de glucoză. Dacă vă simțiți stresat, evaluați-vă nivelul de stres mental pe o scară de la 1 la 10. Cu 10 reprezentând cel mai ridicat nivel de stres.
După ce vă evaluați stresul, ar trebui să vă verificați nivelul de glucoză. Continuați să faceți acest lucru în următoarele două săptămâni. În scurt timp, ar trebui să vedeți că apare un tipar. Dacă observați că glicemia dumneavoastră este în mod regulat ridicată, este posibil ca stresul mental să vă afecteze negativ glicemia.
Cum să-ți reduci nivelul de stres
Este posibil să reduceți sau să limitați factorii de stres din viața dumneavoastră. Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a gestiona efectele diferitelor forme de stres.
Reduceți stresul mental
Meditația poate elimina gândurile negative și vă poate lăsa mintea să se relaxeze. Luați în considerare posibilitatea de a începe fiecare dimineață cu o meditație de 15 minute. Acest lucru va da tonul pentru restul zilei.
Așezați-vă pe un scaun, cu picioarele bine așezate pe podea și cu ochii închiși. Recitiți o mantră care are sens pentru dumneavoastră, cum ar fi „Voi avea o zi bună” sau „Mă simt împăcat cu lumea”. Respingeți orice alte gânduri, dacă vă vin în cap, și permiteți-vă să trăiți în acest moment.
Reduceți stresul emoțional
Dacă vă aflați într-o stare emoțională nedorită, luați cinci minute pentru a fi cu dumneavoastră. Îndepărtați-vă de mediul în care vă aflați. Găsiți un spațiu liniștit pentru a vă concentra asupra respirației.
Puneți mâna pe stomac și simțiți cum se ridică și coboară. Inspiră adânc și expiră încet și zgomotos. Acest lucru vă va încetini bătăile inimii și vă va ajuta să reveniți la o stare emoțională stabilă. Acest act de a vă concentra asupra dvs. poate îmbunătăți modul în care faceți față la ceea ce vă provoacă stresul.
Reduceți stresul fizic
Adăugarea yoga la rutina zilnică vă poate oferi activitate fizică și meditație în același timp. Practicarea yoga poate, de asemenea, să vă reducă tensiunea arterială. Fie că este vorba de yoga sau de o altă formă de exerciții fizice, ar trebui să dedicați 30 de minute pe zi exercițiilor cardiovasculare. Puteți face 10 minute de exerciții fizice când vă treziți, 10 minute după-amiaza și 10 minute înainte de culcare.
Reduceți stresul din familie
Dacă vă simțiți copleșit de responsabilitățile familiale, amintiți-vă că este în regulă să spuneți nu. Familia dvs. va înțelege dacă nu puteți participa. Familia dvs. va înțelege dacă nu puteți participa la fiecare eveniment. Dacă stresul dvs. este declanșat de faptul că nu vă vedeți familia atât de des pe cât v-ați dori, luați în considerare posibilitatea de a avea o seară în familie o dată pe săptămână sau la fiecare 2 săptămâni. Puteți să jucați jocuri de societate sau să faceți activități în aer liber. Acestea pot include plimbări, înot sau organizarea unei drumeții împreună.
Reduceți stresul la locul de muncă
Problemele de stres de la locul de muncă se pot duce acasă cu dumneavoastră. Discutați cu superiorul dumneavoastră dacă aveți dificultăți la locul de muncă. Ar putea exista opțiuni pentru a atenua sau rezolva orice problemă în mediul de lucru.
Dacă acest lucru nu vă ajută, poate doriți să luați în considerare mutarea la un alt departament sau chiar găsirea unui alt loc de muncă. Deși nivelul de stres crește atunci când căutați un nou loc de muncă, este posibil să constatați că acesta se reduce odată cu o poziție diferită, care este mai potrivită pentru abilitățile și personalitatea dumneavoastră.
Cum să faci față stresului legat de diabet
Dacă vă simțiți stresat din cauza bolii dumneavoastră, să știți că nu sunteți singur. Vă puteți conecta cu persoane online sau din comunitatea dvs. pentru sprijin și solidaritate.
Terapie
S-ar putea să vă simțiți mai confortabil atunci când vorbiți cu un profesionist despre stresul dumneavoastră. Un terapeut vă poate oferi mecanisme de coping concepute pentru situația dumneavoastră individuală și vă poate oferi un mediu sigur pentru a vorbi. Aceștia pot oferi, de asemenea, consiliere medicală care poate fi oferită de grupuri de sprijin în persoană sau online.
Salutare! Sunt Dr. Marian Popescu, specialist in diabetologie si autorul acestui articol. In timpul carierei mele medicale, am avut ocazia sa vad impactul negativ pe care il poate avea diabetul asupra sanatatii generale a pacientilor mei. Din acest motiv, sunt mereu in cautarea solutiilor naturale si eficiente pentru mentinerea unui nivel optim de glucoza din sange. Astazi, vreau sa va prezint Gluconol, un supliment alimentar pe care l-am testat si l-am recomandat pacientilor mei cu diabet.
Am cercetat cu atentie ingredientele din Gluconol si am descoperit ca acestea au proprietati remarcabile de stabilizare a nivelului de zahar din sange, precum si de prevenire a complicatiilor asociate diabetului. In acest articol, voi oferi o analiza obiectiva si informativa despre Gluconol, astfel incat sa puteti lua o decizie bine informată cu privire la utilizarea acestuia si la modul in care va poate ajuta sa va mentineti sanatatea.